ענת פז

סעודות החג בראש השנה הן כסימן לכל השנה.

נהוג לאכל מאכלים מתוקים לסמל שתהא השנה הבאה עלינו לטובה מתוקה.

ארוחה המורכבת מתפריט בריא תסמל לנו שנה של בריאות.

לפניכן הצעת תפריט לסעודת חג בריאה וחגיגית.

מה במתכונים:

חלה מתוקה מקמח מלא.

פשטידת סלקא כרשה וגזר.

 

מנה ראשונה:

סלט חסה רימונים ומנגו

סלט סלק חי וגזר

סלומון ברוטב פסטו

 

מנה עיקרית:

עוף בדבש וכוסברה

אורז מלא עם גזר וצימוקים

דלורית ובטטה בשמן זית וזעתר

 

עוגות:

עוגת דבש

עוגת תמרים ותפוחים

 

יהי רצון שתהא השנה שנה טובה מתוקה.

חלה מתוקה מקמח מלא

4 כוסות קמח מלא (או 2 כוסות קמח מלא ו – 2 כוסות קמח כוסמין)

כוס וחצי מים

2 כפות סוכר דמררה

2 כפות דבש

25 גר’ שמרים טריים או כף ורבע שמרים יבשים.

ללוש את כל החומרים לבצק ביד או במקסר כ – 10 דקות.

להוסיף:

1/2 כפית מלח

1/3 כוס שמן

 

הוראות הכנה:

ללוש 10 דקות נוספות. עם הבצק דביק מידי להוסיף מעט קמח.

להניח לבצק לתפוח עד להכפלת הנפח.

ללוש מעט ולקלוע צמה. לסובב את הצמה וליצור חלה עגולה.

להבריש את החלה במי סוכר ולפזר שומשום.

להתפיח 1/2 שעה לפחות (תלוי במזג האויר)

ולאפות בחום 180 מעלות 20-30 דקות.

 

סימנים בסעודת החג

הידוע מכולם הוא התפוח בדבש שעליו נבקש

“יהי רצון מלפניך שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה”

יש לנו גם את הרימון שעליו נבקש

“יהי רצון מלפניך שירבו זכויותינו כרימון”

שלושה סימנים נוספים הם הגזר, עלי הסלק – סלקא, והכרשה – כרתי.

משלושתם נעשה פשטידה חגיגית וצבעונית.

על הגזר נבקש -“יהי רצון מלפניך שתגזור עלינו גזירות טובות”

על הסלקא נבקש – “יהיה רצון מלפניך שיסתלקו אויבינו ומשטיננו”

ועל הכרתי נבקש – “יהי רצון מלפניך שיכרתו שונאינו”

 

פשטידה בשלושה צבעים

2 ורבע כוסות קמח מלא

1 אבקת אפיה

9 ביצים

3/4 כוס שמן

כפית שטוחה מלח

מעט פלפל לבן

 

לערבב את כל החומרים ביחד ולחלק שווה ל 3 קערות

 

קערה הראשונה להוסיף:

לחלוט חב’ עלי סלק – מנגולד המים רותחים 5 דקות.

לסנן, לקצוץ ולהוסיף לקערה הראשונה.

לקצוץ 2 שיני שום גדולות, להוסיף ולערבב.

לשפוך את הבלילה ל – 2 תבניות מאורכות

ולאפות 8 דקות.

 

לקערה השניה להוסיף:

4 גזרים בינוניים מבושלים במים עד שמתרכחים.

למעוך את הגזרים למחית

להוסיף מעט אגוז מוסקט

ולהוסיף לקערה השניה ולערבב.

לשפוך מעל שכבת עלי הסלק, ולאפות 8 דקות נוספות.

 

לקערה השלישית להוסיף:

1 בצל גדול קצוץ מטוגן מעט.

2 כרשות (ברסה) חתוכות לעיגולים וחלוטות במים רותחים 10 דקות

להוסיף לקערה השלישית, לערבב ולשפוך מעל שכבת הגזר.

לאפות 30-40 דקות נוספות עד שהפשטידה מתייצבת.

 

לקרר מעט להפוך על מגש מוארך לפרוס ולהגיש.

יהי רצון שיתמלאו כל משאלות ליבנו לטובה!

סלט חסה רימונים ומנגו

1 ראש חסה  חתוך ביד לחתיכות קטנות

1 כוס גרגרי רימונים

1 מנגו חתוך לקוביות קטנות

2 כפות סילאן תמרים (ללא תוספות)

מיץ מלימון אחד

4 כפות שמן שומשום או קנולה

מעט מלח

לערבב היטב את כל חומרי הרוטב לצקת על החסה והפירות ולהגיש.

 

סלט סלק חי וגזר

2 סלק בינוני מקולף

3 גזר בינוני

1 תפוח עץ חמוץ

2 שיני שום קצוצות

חופן פטרוזיליה או כוסברה קצוצים

שמן זית

לימון

מעט מלח

לבחירה: מעט כמון.

לגרד את הסלק והגזר במגרדת גסה. להוסיף את כל חומרי התיבול ולערבב.

לשמור בקירור עד ההגשה.

סלט נוסח וולדורף

6 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים

2 תפוח עץ גראנד חתוכים לקוביות קטנות

1 כוס קביות אננס ברוטב טבעי

2 תמרים גדולים חתוכים לקוביות

לבחירה: 1/2 כוס אגוזי פקאן או מלך קצוצים.

(אגוז בגימטריה = חטא. מסיבה זו יש הנוהגים לא להשתמש באגוזים

מראש השנה ועד סוכות)

פלפל לבן

3 כפות מיונז ביתי.

לערבב את כל החומרים. לשמור בקירור מס’ שעות לפני ההגשה.

יהי רצון שתהא השנה שנה של בריאות והתחזקות.

סלומון ברוטב פסטו

פילה סלומון נורבגי

לרוטב:

חב’ בזיליקום או פטרוזליה או כוסברה

1/2 – 3/4 כוס שמן זית

מיץ מלימון אחד

4 שיני שום בינוניות

1/2 כוס צנוברים או אגוזי מלך – לבחירה

מעט מלח

חותכים את הפילה למנות מאורכות כמספר הסועדים מסדרים בתבנית פיירקס.

את כל חומרי הרוטב מרסקים ביחד במעבד מזון. ושופכים מעל כל חתיכה.

אופים בתנור בחום 180 מעלות 10-15 דקות. תלוי בעובי הדג.

(לשים לב לא לאפות יותר מידי, סלומון מתייבש מאוד מהר)

עוף בדבש וכוסברה

מנות עוף כמספר הסועדים.

לתיבול:

1 חב’ כוסברה או פטרוזליה קצוצה

1/4 כוס דבש

5 שיני שום קטושות

מעט מים חמים

מסדרים את מנות העוף בתבנית פיירקס

מערבבים ביחד את כל חומרי התיבול ומורחים את מנות העוף. (למרוח את רוטב התיבול גם מתחת לעור)

לאפות מכוסה שעה ורבע בחום של 180 מעלות

להסיר את הכיסוי ולאפות כרבע שעה נוספת עד להשחמה.

אורז עם גזר וצימוקים

1 כס אורז מלא (להשרות במים 3 שעות לפני הבישול)
2 כוסות מים רותחים
1 בצל קצוץ
1 גזר מגורד גס
2 כפות צימוקים אורגניים
מעט שמן
1/2 כפית מלח

לטגן קלות את הבצל בשמן
להוסיף את הגזר ולטגן מעט
להוסיף אורז, צימוקים מים ותבלינים
להביא לרתיחה לכסות, לבשל על אש נמוכה במשך 45 דקות.

דלורית ובטטה בשמן זית וזעתר

1 דלורית בינונית
2 בטטות
1/3 כוס שמן זית
2 כפות זעתר מיובש
מעט אגוז מוסקט מגורד – לבחירה

לקלף ולחתוך לקוביות את הדלורית והבטטה ולשים בקערה.
לערבב את כל חומרי התיבול, לשפוך על הקוביות ולערבב.
לשטח על תבנית אפיה ולאפות עד שהירקות מתרכחים.
רצוי בסוף האפייה לתת 2-3 דקות גריל להשחמה קלה.

ניתן להגיש חם או קר.

עוגת דבש

5 ביצים מופרדות
3 כוסות קמח מלא, חיטה או כוסמין
3/4 כוס דבש
1/2 כוס סוכר דמררה או קנים
1 תפוח עץ גדול חמוץ מגורד
3/4 כוס שמן
1/4 כוס תרכיז תפוחים טבעי
3/4 כוס מים חמים.

לקישוט:

2 כפות סוכר דמררה או קנים
1/2 כפית קינמון

ערבבי בקערה את החלמונים עם כל יתר החומרים. ללא הסוכר
בקערה נוספת הקציפי את החלבונים והוסיפי את הסוכר לקבלת קצף יציב.
הוסיפי את הקצף לתערובת העוגה בתנועות קיפול עדינות
מזגי לתבנית אפיה מרופדת בניר אפיה 1/2 מכמות העוגה
ערבבי את הסוכר והקינמון ופזרי חצי על חצי העוגה.
מזגי מעל את יתרת התערובת ומעל פזרי את יתרת הסוכר והקינמון.

לאפות בחום בינוני כ- 40 דקות עד להשחמה.

בדקי עם קיסם אם העוגה מוכנה.

עוגת תמרים ותפוחים

לבצק:

3 כוסות קמח מלא

1 אבקת אפיה

6 חלמונים

3/4 כוס שמן (לפעמים צריך להוסיף מעט)

1/2 כוס סוכר

ללוש לבצק. לרפד את הבצק בתבנית אפיה גדולה.

לאפות 8-10 דקות בחום 180 מעלות.

לקרר מעט

למילוי:

500 גר’ ממרח תמרים, רצוי תמרים מגולענים חתוכים

2 תפוחי עץ גראנד מגורדים גס

1 כפית תמצית וניל

לערבב את כל החומרים ומלרוח על הבצק המקורר.

לציפוי:

6 חלבונים

1 כוס סוכר דמררה או קנים.

להקציף את הביצים להוסיף את הסוכר לקבלת קצף יציב.

למרוח על התמרים.

לאפות בחום בינוני 160 מעלות עד שהציפוי משחים.

קבלו את איחולי לשנה החדשה

שתהא שנה מבורכת, שנת התחזקות בגוף ובנפש ובכל התחומים

עם הרבה סיעתא דשמיא ממרומים.

ענת.