כוח הרצון זה היכולת לשלוט ברגשות שלנו, בתשוקות ובקשב. ליכולת הזו נודעת השפעה על הבריאות שלנו, על הביטחון הכלכלי, על מערכות היחסים ועל ההצלחה המקצועית. אנחנו יודעים שאנחנו אמורים להיות בשליטה בכל היבט של החיים, החל במה שאנחנו אוכלים וכלה במה שאנחנו עושים , אומרים וקונים. העדר כוח הרצון זו הסיבה מס’ אחת לכך שאנשים לא מצליחים להגשים את מטרותיהם. פעמים רבות אנחנו מרגישים שהחיים מוכתבים בידי דחפים במקום על ידי בחירות מודעות. וכשאנחנו בשליטה בשלב כל שהוא אנו חשים תשושים מהמאמץ המושקע בלהישאר בשליטה.
מהו אותו כוח רצון ?
כוח הרצון הוא היכולת לעמוד בפיתויים. כוח הרצון הוא היכולת לומר לא! כשהפה, הבטן, הלב רוצים לומר כן. כוח ה“סור מרע”.
כוח הרצון הוא היכולת לעשות את מה שצריך לעשות. כוח הרצון זו היכולת לומר כן! לכל אותם דברים שאנחנו דוחים את עשיתם. היכולת לעשות מה שצריך לעשות גם אם יש בכם חלק שלא רוצה לעשות זאת. כוח ה“עשה טוב”.
אלה בעצם שני הכוחות המרכיבים את כוח הרצון. אבל, כדי להגיד לא! כשצריך לומר לא ולהגיד כן! כשצריך לומר כן, אנחנו זקוקים לכוח שלישי.
כוח הרצון הוא היכולת לזכור מה באמת אנחנו רוצים, “דע לאן אתה הולך”
מהותו של כוח הרצון היא ברתימתם של שלושת הכוחות – עשה, לא תעשה ואני רוצה כדי לעזור לנו להגשים את מטרותינו.
כוח הרצון הוא זה שמבדיל ביננו לבין החיות ומבדיל אותנו זה מזה. כוח הרצון מנבא הצלחה טובה יותר מאינטליגנציה, כוח הרצון יגרום לנו להיות בריאים יותר ושמחים יותר, כוח הרצון יביא אותנו להישגים גדולים יותר בקריירה, כוח הרצון יביא אותנו למערכות יחסים טובות יותר, כוח הרצון הוא כלי להתמודדות טובה יותר במצבי לחץ, כוח הרצון הוא כוח שיגרום לנו לחיות יותר.
כוח הרצון הוא בהחלט כוח ששווה להשקיע בו!
החלק במוח שאחראי על כוח הרצון היא הקליפה הקדם מצחית שנמצאת מאחורי המצח והעיניים. תפקידה היא לגרום למוח לעשות את הדבר “הקשה יותר”. כל אתגר של כוח הרצון דורש מאתנו לעשות את הדבר הקשה יותר. מה שמגדיר אתגר של כוח הרצון: הוא עימות בין שני חלקים של העצמי. יש חלק אחד בתוכנו שרוצה דבר אחד וחלק אחר שלנו רוצה דבר אחר. ישנו חלק שלנו שפועל ספונטנית ומחפש סיפוקים מידיים, האני האימפולסיבי וישנו חלק שלנו ששולט בדחפים ודוחה סיפוקים כדי להגן על המטרות שהצבנו לעצמנו לטווח ארוך, האני השקול. חלק אחד שצריך להתגבר על החלק האחר.
השלב הראשון בחיזוק כוח הרצון הוא מודעות עצמית. נסו להבחין מתי אתם מקבלים החלטות ומתי אתם “על הטייס האוטומטי”
אימוני כוח של המוח – מדיטציה המוח שלנו יכול לעצב את עצמו מחדש בפרק זמן קצר ע”י מדיטציה. מחקרים רבים נעשו על הקשר בין מדיטציה להתפתחות המוח. אחד המחקרים הראה שתרגול יום יומי של מדיטציה 5 דקות ביום במשך שמונה שבועות הביא לשיפור המודעות העצמית, להגדלת הקשרים העצביים בין חלקי מוח החשובים לשליטה בדחפים ושמירה על ריכוז.
תרגילים לשיפור כוח הרצון:
- זהו את האני אימפולסיבי שלכם וקראו לו בשם.
- נסו לעקוב אחרי ההחלטות שלכן, מתי קבלתן החלטה שתמכה במטרה שלכן, ומתי קבלתן החלטה שהפריעה למטרה שלכן.
- שימו לב לשלב המוקדם ביותר שמביא אתכן לפעולה שמפריעה למטרה שלכן. שימו לב למחשבות, לרגשות, ולמצבים שמעוררים את הדחף. מה מבין הדברים שאתן חושבות או אומרות לעצמכן מעלה את הסבירות שתוותרו לעצמכן?
- חמש דקות מדיטציה לאימון המוח. התמקדו בנשימה ואמרו לעצמכן בראש את המילים לשאוף / לנשוף. כאשר המחשבות שלכן נודדות, החזירו אותן לנשימה.
כוח הרצון הוא לא רק עניין של החלטה , הגוף חייב לשתף פעולה.
תגובת הגוף במצבי לחץ ותגובת הגוף במצב של שליטה עצמית אינן עולות בקנה אחד. תגובת “הילחם או ברח” במצב לחץ ותגובת “עצור ותכנן” בהפעלת כוח הרצון, מנצלות את האנרגיה ותשומת הלב באופן שונה מאוד זו מזו.
דחק (סטרס) נועד להגן עלינו מדברים חיצוניים. כוח הרצון הוא אינסטינקט שנועד להגן עלינו מפני עצמנו.
מצב של לחץ גורם לנו להתמקד במטרות ובתוצאות מידיות, לטווח קצר. שליטה עצמית וכוח הרצון דורשים מאתנו לזכור כל הזמן את המכלול.
כדי לשפר את כוח הרצון שלנו אנחנו חייבות ללמוד לנהל טוב יותר את ההתמודדות שלנו במצבי לחץ.
כוח הרצון עלול להשתבש בשל תזונה לקויה, מחסור בשעות שינה, חיים ללא פעילות גופנית ועוד גורמים נוספים.
לפניכן שלושה תחומים שיכולים לעזור לגוף שלנו לעזור לנו לשפר את כוח הרצון.
- נשימה – האטת הנשימה מפעילה את הקליפה הקדם מצחית (שאחראית על כוח הרצון) ומעלה את “השתנות קצב הלב” מה שעוזר להסיט את הגוף והמוח ממצב של דחק למצב של שליטה עצמית. מחקרים רבים הראו שככל שהשתנות קצב הלב עולה הסיכוי שלנו להיות בשליטה עצמית עולה. וככל שהשתנות קצב הלב שלנו יורדת קטנה היכולת שלנו לעמוד כנגד פיתויים. תרגיל – בדקו במצב רגיל מה קצב הנשימות שלכן בדקה. והתחילו בלהאט את קצב הנשימה. (לא לעצור את הנשימה, פעולה כזו רק תגביר את מצב הסטרס) התמקדו בנשיפה איטית עד הסוף. דמיינו את עצמכן נושפות את כל האוויר דרך קשית שנמצאת לכן בפה. כשקצב הנשימה יורד מתחת ל -12 נשימות בדקה עולה קצב השתנות הלב בהתמדה. תרגול קבוע של קצב הנשימה יעזור לכן לבנות את כוח הרצון. בזמן אמת נדרשת רק דקה אחת או שתיים של נשימה בקצב איטי כדי לעזור לכוח הרצון שלכן להנחות אתכן בדרך הנכונה.
- פעילות גופנית – תרופת פלא להגברת כוח הרצון. פעילות גופנית מגבירה את השתנות קצב הלב ואימון המוח. והפעם נדבר על פרצי פעילות גופנית קצרים, סדר גודל של 5-10 דקות ורצוי מילוי מצברים “ירוק”. רוצו סביב הגינה 5 דקות או עיבדו בגינה לפרק זמן קצר. צאו החוצה לחצר או מרפסת ובצעו מתיחות 5 דקות. עשו תחרות ריצה עם הילדים, קיפצו 5 דקות בטרמפולינה, קיפצו עם הילדות בחבל, ועוד. “תרגול ירוק” של 5 דקות מפחית לחץ, משפר מצב רוח, משפר מיקוד ונותן זריקת מרץ לשליטה העצמית שלנו. פעילות גופנית משקמת את עתודת האנרגיה וכוח הרצון.
- שינה – מחסור קל, אבל כרוני, בשעות שינה גורם לנו להיות הרבה יותר פגיעות לסטרס, להשתוקקויות ולפיתויים. מקשה עלינו לשלוט ברגשות, למקד את הקשב או למצוא אנרגיה להתמודד עם אתגרי “עשה”. מחסור בשעות שינה פוגם בדרך שבה משתמש המוח בסוכר. במצב של עייפות לתאים יש קושי לספוג את הסוכר ממחזור הדם ואנחנו נשארים תשושים, גם לקליפת המוח הקדם מצחית יהיה קושי בספיגת הסוכרים והיא תישאר “רעבה” נטולת אנרגיה. במצב כזה יתעורר בנו הרצון למתוק או לקופאין. חוסר שינה משפיע על המוח כמו אלכוהול. תנומה קצרה של 10 -15 דקות יכולה לשפר את הריכוז והשליטה העצמית. אם אתן לא ישנות מספיק ובכל זאת מוצאות את עצמכן נשארות ערות, נסו לאתר מה הדבר שאתן אומרות לו “כן” על חשבון השינה, והפעילו כוח רצון.
בהצלחה.